Treningsfilosofi

Som far til to små gutter og i full jobb har jeg begrenset med tid til trening. Derfor må mesteparten av den treningen jeg gjør nødvendigvis bli hard for å få best mulig effekt. I 2010 hadde jeg ca. 5 timer i uka i snitt med sykkeltrening og 1 time i uka med annen trening (hovedsaklig styrketrening og volleyball).

Kort fortalt er min treningsfilosofi å trene så mye hardt som kroppen tåler og deretter fylle på med rolig trening når jeg har tid.
Nå på vinteren blir det mest trening på rulle hjemme og på ergometersykkel/tredemølle på treningssenter.

Av hardtrening sverger jeg stort sett til 4×4 og annen sone 4 trening (jeg forholder meg til olympiatoppens soneinndeling). Andre intervaller kjøres for variasjonens skyld. I tillegg kjører jeg Rulletouren på maks nå i vinterhalvåret.

This entry was posted in Trening. Bookmark the permalink.

5 Responses to Treningsfilosofi

 1. Haakon says:

  Fin blogg. Hvordan definerer du watt sonene dine i forhold til puls soner?

 2. Kruser says:

  Bruker ikke watt-soner som tilsvarer pulssoner, men har en formening om hva som er min såkalte terskel i betydningen FTP (Functional Threshold Power), som er den effekten man kan holde i en time på en meget god dag.

  4×4 kjøres på den effekten som jeg klarer å gjennomføre uten å komme over i sone 5 på puls. På 4×4 økter kommer pulsen så vidt opp i sone 4 på første intervall, mens den kommer opp mot sone 5 på siste (prøver å kjøre lik watt på alle dragene). Ligger vel et sted mellom 110 og 120% av FTP på 4×4.

  http://www.sykkeltrening.no/artikler_wattbaserte_treningssoner.html

 3. Haakon says:

  Takker. Kjører selv etter Aabergs/Coggans soner, men de glir litt hverandre. Så lenge man vet FTP, så juster det selv 🙂 Lykke til i årets ritt

 4. Holger says:

  Hvorfor kjører du ikke sone 5 på 4×4 intervallene? Trodde hele filosofien med 4×4 var at det skulle være i sone 5.

  • Kruser says:

   Helgerud og Hoffs 4×4 filosofi går ut på at de gjennomføres stort sett i sone 4. Ved å kjøre intervallene i sone 4 er det mulig å kjøre mange økter på få dager. Emil Wingstedt kjenner nok du godt til, og han har hatt meget gode resultater basert på denne filosofien. Før hans gjennombrudd var han i kontakt med H&H og som et eksperiment ble det kjørt 9 4×4 intervaller i uka i 2 uker. Han økte kraftig i O2-opptak og gjentok en slik 2 ukers bolk noen uker senere med ytterligere forbedring i O2-opptaket. Og plutselig hadde han kondisjonen til å være i verdenstoppen! Og fortsatt er han på høyt nivå selv om han trener vesetlig mindre enn tidligere.

   En sone 5 økt isolert sett har nok større effekt, men restitusjonstiden blir for lang slik at det blir mindre effektivt enn sone 4 økter som kan kjøres tettere (om øktene ikke er for lange). Sone 5 økter er ikke nødvendig for en mosjonist som søker en jevn økning i form, men nødvendig for eliteutøvere som skal formtoppe (men det vet vel du mer om enn meg).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *